Afskedsinterview med Karsten Garne

Den 1. august tiltræder Karsten Garne embedet som sognepræst i Stenlille og Stenmagle ved Sorø. I dette interview siger han farvel til menigheden i Skovlunde.

Det er ikke altid let at sige farvel. For sognepræst Karsten Garne er det ekstra hårdt at sige farvel til Skovlunde Sogn. Den 1. august tiltræder han embedet som sognepræst i Stenlille og Stenmagle sogne ved Sorø.

»Det ord, jeg har brugt mest den seneste tid, er vemodigt. Det er vemodigt at sige farvel til Skovlunde, for sognet betyder noget for mig både arbejdsmæssigt og privat,« siger Karsten Garne, der har været præst i Skovlunde siden den 1. januar 2010.

»Arbejdsmæssigt har jeg fået lov til at prøve en masse spændende ting. Jeg var for eksempel involveret i ombygningen af kirken, så både menighed og personale fik nogle fantastiske rammer. Jeg er også meget glad for arbejdet med Erik Hagens nye kirkekunst. Det har været en stor glæde for mig at fortælle om det,« siger Karsten Garne og fortsætter:

»Privat betyder sognet også meget. Alle vores tre børn er døbt i kirken, og vores første barn kom til verden to måneder efter, vi var flyttet til. Det betyder meget.«

Skovlunde er et fantastisk sted
Karsten Garne har i sin tid i Skovlunde Sogn taget mange initiativer. Senest under Coronakrisen, hvor han fik ideen til de populære og velbesøgte drive-in-gudstjenester. Det er med til at tegne et billede af en mand, der har elsket sit sogn – og at se det i øjenhøjde.

»Skovlunde er blandt andet fantastisk, fordi der bor alle slags mennesker. Det har jeg sat stor pris på, fordi det har også at har nogle ganske jordnære og ligefremme møder og samtaler,« siger Karsten Garne.

Nu flytter han så – og skifter forstadslivet ud med en tilværelse som landsbypræst.

»Det kan godt være, at vi nogle gange sammenligner Skovlunde med en landsby, men sammenlignet med Stenmagle, hvor jeg skal bo, er Skovlunde altså en vaskeægte storby,« siger Karsten Garne og fortsætter:

»I det daglige er jeg alene om arbejdet, og derfor skal have to gudstjenester hver søndag. I Skovlunde havde jeg én hver tredje eller fjerde søndag. Det glæder jeg mig til, for jeg kan godt lide at holde gudstjeneste.«

Han mener, at folkekirken generelt har det godt.

»Naturligvis har vi en udfordring med, at der er færre, der bliver døbt. Men overordnet set kan vi i folkekirken være stolte over den position, vi har, og det kan man ikke mindst være stolte af i Skovlunde Sogn,« siger Karsten Garne.

Tekst og foto Bo Nygaard Larsen